LUG 2018 Agenda

Monday, April 23, 2018

  • 6:30 p.m. — Opening Reception
    • Sponsored by DDN
    • Chicago Marriott Southwest at Burr Ridge
    • 1200 Burr Ridge Parkway, Burr Ridge, IL 60527
    • On the Patio weather permitting, otherwise Salon III

Tuesday, April 24, 2018 (Day 1)

  • 7:30 a.m. — Shuttle Service will begin from the Marriott Chicago Southwest Burr Ridge to Argonne National Laboratory
  • 7:30 a.m. — Registration Begins at Argonne National Laboratory
  • 9:00 a.m. — Presentations begin – Opening Remarks (10 min)
  • 9:10 a.m. — ALCF Update, Kevin Harms, Argonne Leadership Computing Facility (20 min) (slides)
  • 9:30 a.m. — Community Release Update – Peter Jones, Intel (slides)
  • 10:00 a.m. — Progression of the Upstream Lustre client – James Simmons, ORNL (slides)
  • 10:30 a.m. — Break (30 min)
  • 11:00 a.m. — Site update from the down under – Gin Tan, Monash University (slides)
  • 11:30 a.m. — Lustre Feature Renaissance – Nathan Rutman, Cray (slides)
  • 12:00 p.m. — Lunch
  • 1:30 p.m. — Session
  • 1:30 p.m. — Sponsor presentation: Intel (20 min) (slides)
  • 1:50 p.m. — Lustre 2.12 and beyond – Andreas Dilger, Intel (slides)
  • 2:20 p.m. — Lazy Size on MDT: A new attribute that enables quick MDT scanning based on file size – Li Xi and Dongyang Li, DDN (slides)
  • 2:50 p.m. — Break (30min)
  • 3:20 p.m. — Lustre server on kernel 4.12.8 – Gael Delbary, CEA (slides)
  • 3:50 p.m. — T10-PI: End-to-end Data Integrity Protection for Lustre – Li Xi and Shuichi Ihara, DDN (slides)
  • 4:20 p.m. — Multi-tenancy: real-life implementation – Sebastien Buisson, DDN (slides)
  • 4:50 p.m. — Test cluster presentation – Nihat Altiparmak, University of Louisville (10 min) (slides)
  • 5:00 p.m. — Session End
  • 5:00 p.m. — Shuttle Service will take those staying at the Marriott back to the hotel
  • 6:00 p.m. — Networking Event at QBar

Wednesday, April 25, 2018 (Day 2)

  • 7:30 a.m. — Shuttle Service will begin from the Marriott Chicago Southwest Burr Ridge to Argonne National Laboratory
  • 7:30 a.m. — Registration Begins at Argonne National Laboratory
  • 9:00 a.m. — Presentations begin (160)
  • 9:00 a.m. — Sponsor presentation: DDN (20 min) (slides)
  • 9:20 a.m. — Empirical Study of I/O Performance of Lustre-based Storage System on a Cray XC40 Supercomputer – Francois Tessier, ANL (slides)
  • 9:50 a.m. — High-performance Profiling of High-performance Parallel File Systems – Cameron Harr, LLNL (slides)
  • 10:20 a.m. — Break (30 min)
  • 10:50 a.m. — Small File IO Performance in Lustre – Joe Gmitter, Intel (slides)
  • 11:20 a.m. — Small I/O Performance Improvements in Lustre – Patrick Farrell, Cray (slides)
  • 11:50 a.m. — EOFS update and ISC 2018 activities – Hugo Falter, EOFS
  • 12:00 p.m. — Lunch
  • 1:30 p.m. — Session
  • 1:30 p.m. — Sponsor Presentation: Cray – Cray Lustre and Storage Update – Nathan Schumann (20 min) (slides)
  • 1:50 p.m. — Lustre Persistent Client Cache: A client side cache that speeds up applications with certain I/O patterns – Li Xi, DDN (slides)
  • 2:20 p.m. — Lustre ZFS – Andreas Dilger, Intel (slides)
  • 2:50 p.m. — Break (30 min)
  • 3:20 p.m. — LNet Roadmap – Amir Shehata, Intel (slides)
  • 3:50 p.m. — Analytics of Wide-Area Lustre Throughput Using LNet Routers – Nageswara Rao, ORNL (slides)
  • 4:20 p.m. — LNet Multi-Rail at NASA – Amir Shehata, Intel; Bob Ciotti, NASA (slides)
  • 4:40 p.m. — OpenSFS Update (20 min) (slides)
  • 5:00 p.m. — Session End
  • 5:00 p.m. — Shuttle Service will take those staying at the Marriott back to the hotel
  • 6:00 p.m. — Networking Event at Miskatonic (2 hours)

Thursday, April 26, 2018

  • 8:00 a.m. — Shuttle Service will begin from the Marriott Chicago Southwest Burr Ridge to Argonne National Laboratory
  • 9:00 a.m. — Session Begin
  • 9:00 a.m. — LUG 2019 announcement – Dr. Andrea Prosperetti (10 min)
  • 9:10 a.m. — IO500: Creating a Meaningless Single Number to Appease Human Irrationality – Jay Lofstead, Sandia (slides)
  • 9:40 a.m. — Robinhood Policy Engine: using client/server model – Megan Larko, BAE Systems (slides)
  • 10:10 a.m. — Lustre iRODS Connector – Open Source Data Management for a Parallel File System (slides)
  • 10:40 a.m. — Break (30 min)
  • 11:10 a.m. — Sponsor presentation: Globus (20 min) (slides)
  • 11:30 a.m. — IML Roadmap and Development Community – Joe Grund, Intel (slides)
  • 12:00 p.m. — Early Performance Investigation of Data on Metadata – Frank Leers and Shuichi Ihara, DDN (slides)
  • 12:30 p.m. — Lustre at Uber – Nick Cobb and Jinshan Xiong, Uber ATG (slides)
  • 1:00 p.m. — Session End (everyone departs) Boxed lunches available
  • 1:00 p.m. — Shuttle Service will take those staying at the Marriott back to the hotel